Anketa
O čemu želite čitati?


Blog
nedjelja, prosinac 20, 2015
au: Marino Erceg

Našu su političku scenu protekloga tjedna obilježile već uobičajene zavrzlame na relaciji MOST-HDZ-SDP. Isprva se činilo kako je postizborna suradnja između MOST-a i Domoljubne koalicije već dogovorena stvar, budući da su se čelnici SDP-a  izrazili kako ne namjeravaju pristati na uvjete Bože Petrova. Međutim, potkraj tjedna sve postaje dramatičnije, situacija se potpuno izokrenula te tako MOST nastavlja pregovore isključivo sa SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste. Čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko je tako ispao iz „igre prijestolja“, budući da je jasno dao do znanja kako neće potpisati uvjete MOST-a. Međutim, poslovica kaže „nikad ne reci nikad“. Tako HDZ ipak ostaje u toj igri! Doduše, viseći za tanki konac koji može presjeći samo Tomislav Karamarko. Kako se naše političko klupko polako vune odmotava objašnjavam u nadolazećem tekstu.

Iako postizborni razgovori o formiranju Vlade Republike Hrvatske traju već od prve objave neslužbenih rezultata glasanja, stvari se, tek sada nakon više od mjesec dana, polagano odmiču od mrtve točke. Na početku tjedna koalicija Hrvatska raste zauzima stav kako neće podržati ideju tripartitne vlade, a čelnik Zoran Milanović je otputovao u Bruxelles na sastanak Europskoga vijeća,  kako bi kao tehnički premijer zastupao interese Hrvatske. U takvoj je situaciji bilo očekivano kako će se nastavak pregovora sa MOST-om odraditi bez „velikoga vođe“ Zorana Milanovića i to na stand by načinu rada . U tom smo ritmu, MOST-ove muzike za ples koja je svirala u pozadini, imali prepucavanja preko medija, priče o foteljama i skakanja po otoku Rodosu. Tomislav Karamarko je djelovao opušteno, veselo i pomalo razigrano u svojim medijskim nastupima. Govorio je kako će se na kraju ove priče Zoran Milanović htjeti učlaniti u HDZ, kako mu dotični postaje zaista simpatičan u svome nesnalaženju te kako bi cijela ta situacija postala zaista smiješna da, sada tehnički premijer, „nije uništio hrvatsko gospodarstvo zajedno sa svojom nesposobnom ekipom“. Čelnik Domoljubne koalicije je nastavio dalje u šaljivom tonu te je usporedio postizbornu politiku SDP-a sa razgledavanjem fotelja u salonu, gdje si SDP „ne bi mogao priuštiti ništa više od skromnog trosjeda“. Zoran Milanović je iz Bruxellesa odgovorio retorikom koja opisuje HDZ kao manipulatore koji donose odluke minutu do ponoći, u inat odlukama SDP-a samo kako bi ih „zeznuli“. Tehnički premijer je  Ezopovom poslovicom „Hic Rhodus, hic salta“ („Ovdje ti je Rodos, ovdje skači“) odgovorio na Karamarkove vesele i hvalisave medijske nastupe.

Proteklog se tjedna dogodilo i to, da su naši političari bez obzira na pripadnost određenoj stranci, otišli sa zajedničkog sastanka nasmiješeni „od uha do uha“. Pregovarački timovi obiju velikih koalicija su u četvrtak izlazili zadovoljni iz središnjice MOST-a u Smičiklasovoj ulici, a sudeći prema izjavama čelnika, činilo se kako smo na korak do tripartitne suradnje u Vladi. U najmanju smo ruku mogli očekivati suradnju MOST-a i Domoljubne koalicije koja je tada već dobrano zagrizla ideje Bože Petrova. Međutim, situacija se preokrenula naglavačke onog trenutka kada se Zoran Milanović iznenada pojavio na sastanku u središnjici MOST-a. Naime, Milanović je za medije izjavio kako nema namjeru dolaziti iz Bruxellesa na sastanak sa MOST-om, da bi se u subotu, protivno svojoj  izjavi pojavio na istom. Milanović je stigao ugrabiti „last minute ticket“ za avion Bruxelles-Zagreb, a možda i za formiranje vlade na čelu sa SDP-om. Tomislav Karamarko je kao šef Domoljubne koalicije odbio potpisati uvjete MOST-a te je zajedno sa suradnicima napustio sastanak. „Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima“, kazao je Karamarko, obrazlažući tako svoju odluku. Koalicija Hrvatska raste prihvatila je ranije spomenute uvjete, unatoč činjenici da Zoran Milanović neće više biti premijer. „Ja neću biti premijer, bavit ću se nečim drugim! Ipak, pokušat ću uvjeriti ljude iz MOST-a da premijer ne bude neka nestranačka osoba, već netko iz MOST-a“, izjavio je Milanović nakon sastanka. Božo Petrov je novinarima potvrdio kako više neće razgovarati sa Domoljubnom koalicijom. „Očekuje nas još tri dana razgovora, nadamo se da će oni do utorka završiti i da ćemo imati mandatara i ostale stvari završene“, rekao je Petrov novinarima ispred središnjice MOST-a.

 MOST

Izvor: večernji.hr

Stara poslovica kaže kako je u ljubavi i ratu sve dopušteno. Poučen nekim ranijim iskustvima i ovotjednim zbivanjima, ne bih pretjerao kada bih toj poslovici dodao politiku, u kojoj je također sve dopušteno. Naime, cijela priča o sastanku protekle subote u središnjici MOST-a, dobila je pomalo neočekivani epilog. „Zoran Milanović je prije sastanka rekao da neće potpisati dokument koji je ponudio Most“, kazao je Tomislav Karamarko za Dnevnik HTV-a, te dodao kako je na sastanku Milanović zahtijevao da se Domoljubna koalicija prva izjasni o prihvaćanju uvjeta. Karamarko je nakon toga ponovio kako njegova strana neće potpisati, na što je Milanović rekao da će on ipak potpisati. Netko u cijeloj toj priči laže. To može biti Tomislav Karamarko koji svim silama, kao gubitnik iz cijele ove priče, želi ocrniti šefa suparničke oporbe. Lažac može biti i Zoran Milanović, koji je vješto izigrao Karamarka. Vješto, a ne podmuklo, jer je, ponavljam, u ljubavi i ratu te pogotovo u politici sve dopušteno, pa tako i laganje i smicalice.

 Karamarko

Izvor: večernji.hr

„Život je kao bombonjere, nikad ne znaš što ćeš dobiti“, govorio je Forest Gump. Nije bez razloga što vučem paralelu sa ovim citatom. Naša se politika doista doima kao bombonjera, popunjena paradoksalno gorkim slatkišima, a uz to nikad ne možemo znati što će nam naši političari servirati. Naime, samo je subotnja večer protekla u znaku daljnje suradnje MOST-a i koalicije Hrvatske raste, da bi se u nedjelju popodne iznjedrilo „pomilovanje“ Tomislavu Karamarku. MOST nije u potpunosti odbacio ideju tripartitne suradnje s  Domoljubnom koalicijom, unatoč njihovom odlasku sa zajedničkog sastanka. Daju im još jednu priliku da se izjasne i to do ponedjeljka. Božo Petrov je otišao korak dalje i izjavio kako MOST zna ime budućeg premijera, a objaviti će ga nakon što se HDZ izjasni. Ta se ponuda MOST-a čini velikodušnom, ali nam ponovno ostaje gorak okus da ništa zapravo nije riješeno. To je ona ranije spomenuta bombonjera prepuna svakojakih iznenađenja, iz koje nikad ne znamo što ćemo dobiti.

Zoran Milanović je prije svega učinio neočekivani presedan. Pristao je na uvjete prema kojima on neće biti premijer. Taj će potez Milanović tumačiti u stilu slogana svoje kampanje „Hrvatska raste, nema povratka na staro“. Tako dakle, velikodušno odbijajući mjesto premijera, Zoran Milanović gradi boljitak hrvatske, premda je u stvarnosti situacija drugačija. Također nije tako daleka mogućnost da novi premijer bude Božo Petrov, a da SDP-u pripadne mjesto šefa sabora. Bilo kako bilo, SDP je pokazao kako nemaju jasan politički stav, čim tako pristaju na uvjete koje je nametnuo MOST. S druge strane, Tomislav Karamarko je time što nije potpisao uvjete MOST-a, pokazao određenu dozu odlučnosti i u najmanju ruku poštivanje odluke birača koji su glasali za ideje njegove koalicije. Ovo nije isključivo pitanje tko osvaja mjesto premijera, već je ovdje riječ i o uzdrmanim foteljama na mjestima šefova velikih stranki, HDZ-a i SDP-a. Ako jedan od čelnika tih dviju stranaka izgubi postizborno nadmudrivanje, prijeti mu odlazak sa mjesta predsjednika. Možda je Zoran Milanović baš zato, u želji da ostane predsjednik SDP-a, potpisao nametnute uvjete? MOST-u odgovara ideja tripartitne vlade jer je to njihova jednina karta za opstanak u političkim vodama Hrvatske. Ipak, do utorka bismo trebali saznati ime budućeg premijera i, naravno, trebali bismo imati vladu, a tako bi se naše političko klupko vune trebalo odmotati. Pitanje ostaje hoće li ta ista vuna oplesti čvrstu vladu koja će moći provesti obećane reforme i, naravno, održati se na vlasti iduće četiri godine.

komuna @ 21:33 |Komentiraj | Komentari: 0
au: Duje Kovačević, Barbara Boltiš

Zrinjevac
                                                                   izvor: Duje Kovačević

Prije nekoliko dana medijima je prohujala informacija o tome kako je Advent u Zagrebu proglašen najboljim u Europi. Naime, Zagrebački advent pobjedio je u anketi koju je organizirao portal European Best Destinations, a u kojoj su sudjelovali ljudi iz 176 zemalja svijeta. Od 101 tisuće glasova, Zagreb je dobio gotovo 30 tisuća i odnio nadmoćnu pobjedu. Odlučili smo posjetiti zagrebački centar i provjeriti po čemu je toliko poseban Advent u Zagrebu.

Trg kralja Tomislava

Naša prva postaja. Odmah pri izlasku iz tramvaja upadamo u gomilu ljudi. Klizalište na Tomislavcu, poznatije kao Ledeni park, nudi zabavu i druženje za sve generacije – od škole klizanja za odrasle i djecu, škole sinkroniziranog klizanja pa do nastupa Zagrebačkih pahuljica subotom ujutro. Na klizalištu vlada iznimno ugodna atmosfera uz puno smijeha i blagdanske euforije. Obližnje kućice nude kuhano vino i kobasice za okrijepu u pauzi od klizanja. Sve se doima veoma bajkovito i nestvarno.

Klizaište
        
Klizalište na Tomislavcu (izvor: index.hr)


Zrinjevac

Park Zrinjevac, kao i svake godine, rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Glazbeni program koji uključuje odabrane božićne klasike, valcere te brojne druge pjesme svakog dana zabavlja posjetioce. Štandovi su prepuni zanimljivih i unikatnih božićnih ukrasa, suvenira i figurica. Ukoliko ste gurmani možete okusiti neke poznate zagrebačke specijalitete: krpice sa zeljem, štrukle ili jabuke u šrafloku. Usto se, dakako, uvijek možete okrijepiti kobasicama te čašicom kuhanog vina ili vruće čokolade. Na Zrinjevcu je zabava zagarantirana.
Tomislavac

Park Zrinjevac (izvor: smart-travel.hr)


Trg bana Josipa Jelačića

Glavni zagrebački trg u punom sjaju dočarava adventsku čaroliju grada Zagreba. Uz blještavilo božićnih svjećica i ukrasa te kućica sa suvenirima, odjećom, kuhanim vinom, kobasicama i mnogim drugim stvarčicama, nalazi se i velika središnja pozornica. Na glavnoj se pozornici svakodnevno održava raznolik izbor sadržaja, od dječjih predstava, raznovrsnog glazbenog programa do drugih kulturno-umjetničkih izvedaba. Tako će se na glavnom trgu 21.12. održati i božićni concert Želim život koji, kao i svake godine do sada, organizira Zaklada Ana Rukavina.

 Trg
Trg bana Josipa Jelačića (izvor: putovnica.net)Europski trg

Na Europskom trgu nalazi se preko 30 izlagača s modernom ugostiteljskom i kulturnom ponudom. Cijeli mjesec održavaju se koncerti mladih talentiranih izvođača koje je organizirao BalconyTV. Ne samo da možete uživati u dobroj glazbi i hrani, nego možete pogledati i izložbe nedjeljom prijepodne pod nazivom 10 štafelaja nedjeljom. Tu ne izostaje ni sadržaja za djecu koji možete posjetiti vikendima. Ako ste ipak ljubitelj organske hrane, ne volite toliko kobasice ili krpice sa zeljem, nećete biti razočarani jer u sklopu Adventa na Europskom trgu 19. i 20. prosinca očekuje vas Mali plac na Tavanu.

 Europski trg

Europski trg (izvor: jutarnji.hr)Što još vrijedi posjetiti u sklopu Adventa u Zagrebu?

Osim spomenutih lokacija, vrijedilo bi spomenuti Žive božićne jaslice koje je priredila Zajednica Cenacolo. Odlična scenografija koju čine domaće životinje, amaterski glumci i uvjerljivi kostimi stvorit će poseban blagdanski ugođaj. Jaslice će se prikazivati od 19.12 do 6.1. na Kaptolu. Uz ponudu moderne glazbe na Adventu, Ansambl Strauss u Oktogonu izvodi djela Johanna Straussa te druga djela klasične glazbe. Što bi Božić bio bez kolača? Za slatki dio pobrinuo se Festival božićnih kolača i kolača na kojem možete probati tradicionalne i moderne slastice vrsnih slastičara. Festival će se održati u Galeriji Karas.

Iz svega navedenog vidimo kako je ponuda Adventa u Zagrebu iznimno šarolika, a ne manjka ni kvalitete. To su nam potvrdili i zadovoljni posjetioci pa nam je tako Blanka, studentica sociologije iz Splita, rekla kako nije mogla ni sanjati da je zagrebački advent tako poseban: “Fascinira me masa ljudi koja u gradu dijeli blagdanska entuzijazam. Pozitivno sam iznenađena.”
Neki od drugih ispitanika kazali su nam da su počašćeni što je baš njihov grad osvojio titulu najboljeg u pogledu Adventa, ali kako je to nadasve i zaslužio.
Ukoliko ne znate gdje provesti ovo predbožićno i božićno vrijeme, Advent u Zagrebu je vaš pravi odabir. Nas nije razočarao, a uvjereni smo da neće ni vas.

komuna @ 16:01 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 13, 2015
au: Tomislav Kardum

Vladajući socijalisti izgubili su na parlamentarnim izborima u Venezueli. Prvi je to poraz socijalista nakon 16 godina kada je vlast preuzeo Hugo Chavez. Oporbena konzervativna koalicija "Okrugli stol demokratskog jedinstva" (Mesa de la Unidad Democrática) nadmoćno je pobijedila osvojivši 99 od 167 mandata u parlamentu, dok su socijalisti predsjednika Nicolasa Madura osvojili 46 mjesta. Narodu je očito dosta socijalističkih eksperimenata i izolacionističke politike vladajućih. Naime, Venezuela iako ima najveće rezerve nafte na svijetu, ima ogromnu inflaciju. Česte su nestašice osnovnih životnih potrepština, pa tako i hrane. Izgleda da se socijalistička jednakost svodi na to da toliko upropaste državu da nitko nema ništa, pa su eto svi jednaki. Podsjetimo prije nekoliko tjedana, u još jednom socijalističkom bastionu Argentini, za predsjednika je izabran Mauricio Macri iz pro-tržišne konzervativne stranke PRO.

 1

Redovi za hranu u gradu San Cristobalu (izvor: www.businessinsider.com)

 

Stranka krajnje desnice Nacionalna fronta (FN) pobijedila je u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj. Predsjednica stranke Marine Le Pen poznata je po anti-imigrantskoj retorici, što je je definitivno pomoglo ostvariti ovakav rezultat na izborima, nakon terorističkih napada u Parizu. Marine Le Pen je euroskeptik, a zalaže se za jače partnerstvo Francuske s Rusijom. Također je u više navrata kritizirala američku vanjsku politiku.  Otkako je preuzela stranku od svoga oca 2011. nastojala je ublažiti stavove, koje je zastupao njen otac Jean Marie Le Pen. Jean Marie Le pen je bio poznat po antisemitskim i ksenofobnim ispadima, te stranka za njegova vođenja nikada nije postigla takav uspjeh. Marine Le Pen je nastojala distancirati stranku od „neslavne“ prošlosti te je čak oca izbacila iz stranke.

 

U Saudijskoj Arabiji su po prvi puta pravo glasa i kandidiranja na regionalnim izborima dobile žene. Saudijska Arabija je apsolutistička monarhija, a dominantno je ekstremno vehabijsko tumačenje islama te se prava žena vjerojatno najmanja na svijetu. Tako žene trebaju dobiti dozvolu od muškarca za putovanje, rad i više obrazovanje te ne mogu dobiti vozačku dozvolu. Međutim, međunarodna zajednica, točnije Zapad to sve tolerira budući da je Saudijska Arabija najveći američki saveznik na Bliskom Istoku. Čitava situacija je postala groteskna kada je u rujnu ove godine Saudijska Arabija dobila ključnu ulogu u vijeću za ljudska prava UN-a.

 

"Naši vojnici otišli su u Irak kao savjetnici, a misija je ograničena na obuku. Nema govora o tome da će Turska, u ovom trenutku, povući svoje snage iz Iraka", poručio je predsjednik Erdogan iračkim vlastima. Podsjedimo prošloga tjedna 150 Turskih vojnika ušlo je na prostor iračkog Kurdistana. Službeni Bagdad u više je navrata zahtijevao da se turski vojnici povuku te je taj čin nazvao invazijom. Ovo nanovo pokazuje kako vlada u Bagdadu nema apsolutno nikakvu kontrolu nad prostorom iračkog Kurdistana. Irak kao država postoji samo de iure.

 2

Zeleno: Houthi Crveno: jemenska vlada  Bijelo: Al-Qaeda

U Jemenu je dogovoreno kratkotrajno primirje između jemenske vlade i Houthi pobunjenika, budući da u ponedjeljak kreću mirovni pregovori između suprotstavljenih strana u Švicarskoj. Podsjetimo u Jemenu već 8 mjeseci traje građanski rat između pobunjenih Houthi boraca (Houthi su šijiti), koji su lojalni bivšem predsjedniku Ali Abdullahu Salehu, i snaga lojalnih predsjedniku Hadiju (suniti). Treći akter u građanskom ratu je Al- Qaeda. U rat je na strani jemenske vlade aktivno uključena koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, dok potporu pobunjenicima pruža Iran.

 

komuna @ 21:52 |Komentiraj | Komentari: 0
au:  Marino Erceg

Ovotjedni politički pregled nastavljamo u izbornom tonu uz pokoju aferu u našoj metropoli. Izbori, malverzacije kod odvoza smeća i rošade s potpisima. Iako sada brojimo malo više od mjesec dana bez vlade, naši političari i dalje ne uspijevaju postići bilo kakav dogovor oko formiranja vlade. Kao najvažniji politički događaj ovoga tjedna izdvajam sastanak predstavnika koalicije Hrvatska Raste i Domoljubne koalicije sa čelnim ljudima MOST-a u hotelu Esplanade. Uz to ću u narednom tekstu prokomentirati nastavak akcije Agram zbog koje je prošle godine bio uhićen zagrebački gradonačelnik te ono što su domaći mediji nazvali SDP-ovom kupovinom potpisa Milana Bandića i Stipe Petrine.

Za početak napravimo kratku retrospektivu naše domaće politike. Koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija vode ono što bi Amerikanci nazvali „rat race“, za  osvajanje dovoljnog broja potpisa potrebnih za formiranje vlade Republike Hrvatske. MOST se pokazao kao iznenađenje izbora sa 19 osvojenih mandata, što se u međuvremenu „razvodnilo“ na 15 mandata kojima trenutno raspolažu. Rezultat je to izbacivanja Drage Prgometa koji je u svoju novu stranku HRID povukao još dvoje zastupnika MOST-a i, naravno, odlazak Stipe Petrine koji je ranije javno istaknuo kako ne želi koalirati sa „četnicima hrvatske nacionalnosti“ (to je po njegovu mišljenju HDZ). Proteklih je dana postalo jasno da Petrina svoj potpis daje koaliciji Hrvatska raste. U političkim zavrzlamama, o kojima ste mogli pročitati u prošlotjednom pregledu, vođe velikih koalicija Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, govore kako su spremni na svaki kompromis, izuzev onih situacija u kojima ili jedan ili drugi neće biti premijeri. Obojica tako pokazuju da zapravo Hrvatska može rasti ili da Hrvatsku možemo ljubiti samo ako jedan od njih bude šef vlade. „U nekim zemljama to traje po nekoliko mjeseci, pa su opet preživjeli“, samopouzdano ističe Zoran Milanović te u istom tonu kazuje kako je uvjeren da će njegova koalicija uspjeti formirati vladu.

Nevertheless, mi nemamo vladu, a rješenje toga problema nije se pojavilo niti na sastanku u hotelu Esplanade, od kojega je javnost, pomalo naivno, očekivala puno. Božo Petrov je na početku sastanka pozvao na formiranje zajedničke vlade te je predložio da se za mandatara imenuje nestranački kandidat koji bi imao potporu obje koalicije. Tome je nadodao prijedlog da se usuglasi predsjednik Sabora te predstavnici svih drugih dužnosti. Karamarku se to nije svidjelo jer, prema njegovu mišljenju, HDZ kao relativni pobjednik ima pravo na mandatara. Milanović se je također usprotivio prijedlozima čelnika MOST-a te smo tako ostali na statusu quo. Dakle, sastanak koji je bio zamišljen kao niz pregovora kojima bi se postigao zajednički konsenzus oko formiranja vlade nije polučio niti jedan koristan zaključak. Božo Petrov je, izvlačeći novi as iz rukava,  šefovima SDP-a i HDZ-a dao tjedan dana se izjasne o svom kandidatu za premijera. Sastanak su prenosile naše TV kuće te smo mogli uživo pratiti tijek i razvoj događaja istog. Međutim, mogli smo vidjeti kako je Zoran Milanović agresivnim grabljenjem svake prilike da nešto kaže zapravo pokazao veću odlučnost i želju od svoga suparnika Tomislava Karamarka. Milanović je, u svome stilu vječitog objašnjavanja, dociranja i naravno tumačenja ustava, na neki način preuzeo sastanak svojom retorikom. Karamarko se je tek razbudio nakon primljenog „lijevog“ krošea u kojem  Milanović kazuje kako ne može surađivati sa koalicijom unutar čijih su redova neki neimenovani ljudi kazneno osuđivani. Tomislav Karamarko je odgovorio „desnim“ krošeom, poznatom retorikom o Domovinskom ratu i onima koji su u redovima koalicije Hrvatska raste djelovali protiv Hrvatske na strani neprijatelja. Kao šef koalicije koja je relativni pobjednik ovih izbora, Karamarko je vodio defanzivni pristup na sastanku, umjesto da se kao relativni pobjednik sa najviše osvojenih mandata nametnuo kao vođa i potencijalni premijer. Međutim, Milanovićeva retorika može se doimati kao pokušaj utopljenika koji se u panici nastoji dokopati spasa, dok se Karamarkovo ponašanje na sastanku može protumačiti kao „držanje fige u džepu“, kao da ima neki skriveni adut koji će izvući baš kada će to biti najpotrebnije za formiranje vlade.

 Sastanak u Esplanadi

 

 U nastavku prošlogodišnje akcije Agram, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šesnaestero hrvatskih državljana, među kojima su Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz. Nastala šteta za državni i gradski proračun kao i za gradske tvrtke procjenjuje se na nešto manje od 26 milijuna kuna. Bandiću se dodatno stavlja na teret da je na žiro račun otvoren sa svrhom prikupljanja donacija za predsjedničke izbore 2009. godine nastavio primati financijske injekcije i nakon tadašnjih predsjedničkih izbora. Institucije će u međuvremenu raditi svoj posao, a o optužnici protiv Bandića sud će odlučivati najranije u svibnju 2016. godine.

 Bandinjo

 

Tehnička je vlada dala općini Primošten, na čijem čelu je Stipe Petrina, i Gradu Zagrebu suglasnost za zaduženje u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna. U slučaju Primoštena radi se o kreditu od 10 milijuna kuna kod OTP banke dok se  Gradu Zagrebu odobrava zaduženje od 190 milijuna kuna kod Erste banke. Bilo kako bilo, unatoč tome što su naši mediji ovaj potez senzacionalistički prikazali kao kupovinu potpisa u kojoj Milanović iz svoje kese daje 200 milijuna kuna, jasno je kako Milanović time izravno ne kupuje, ali u neku ruku osigurava potpise Stipe Petrine i Milana Bandića.

 Petrina

 

Za kraj bih se osvrnuo na moguće kalkulacije u slučaju formiranja vlade nacionalnog jedinstva ili u slučaju ponovljenih izbora. Tripartitna vlada bi u našem slučaju više nalikovala jednopartijskom sistemu Jugoslavije. Primjerice, nedavno je u Portugalu zaživio ovakav sistem vlade koji se je raspao nakon 11 dana. MOST se mora čvrsto držati svojih prijedloga prema kojima su oni medijatori u vladi koja se sastoji od njih i dviju velikih koalicija. U slučaju ponovljenih izbora MOST ne može ostvariti 76 mandata, eventualno može osvojiti oko dvadesetak mandata, premda se njihovi glasovi mogu odliti u redove Domoljubne ili koalicije Hrvatska raste. Naši političari samopouzdano vjeruju u formiranje nove vlade bez ponovljenih izbora. Mi ćemo, kao u Slutnji Dobriše Cesarića, ići u susret nekoj nepoznatoj (vladi), a hoće li ona biti blizu ili daleko, mi također nećemo znati.

 

komuna @ 21:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Pronađite nas i na drugim mrežama
Brojač posjeta
3473
Arhiva
« » ožu 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Index.hr
Nema zapisa.